Subsidie

Subsidie

Alles wat u moet weten
Vanaf 4 januari 2021 is er weer een landelijke subsidie isolatie beschikbaar. Deze wordt niet langer gesubsidieerd vanuit de SEEH-regeling, maar via de regeling investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Op deze pagina leest u meer over de eisen aan subsidie voor isolatie, hoe u deze kunt aanvragen, en uiteraard de bedragen voor de diverse soorten subsidie op isolatie.

Er zijn 2 mogelijkheden om de isolatiesubsidie te krijgen:

 • U neemt 2 isolatiemaatregelen. U laat bijvoorbeeld de spouwmuur én de vloer isoleren. Met de subsidie verdient u de kosten van deze maatregelen in 3 jaar terug.
 • U combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. U laat bijvoorbeeld de vloer isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

U mag in 2021 ook nog subsidie aanvragen voor maatregelen die u in 2020 hebt genomen. Dat moet u wel binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel doen.

De isolatiesubsidie voor particuliere woningeigenaren staat vanaf 1 januari 2021 in de ISDE-regeling. ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie.

Voorwaarden

 • U bent eigenaar van het huis en woont er zelf. U heeft de woning dus niet verhuurd.
 • U laat 2 of meer delen van uw huis isoleren: dak, spouwmuur, buitenmuren, vloer, ramen. Of u laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.
 • U kiest voor zeer goede isolatie. Voor elke maatregel geldt een minimale isolatiewaarde, die vind u op rvo.nl.
 • Voor elke maatregel is er een minimum oppervlak dat u moet laten isoleren. Het aantal vierkante meters vind u in de tabel hieronder.
 • U kan subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen die u na 1 januari 2020 hebt genomen, en voor een warmtepomp of zonneboiler die na 30 juni 2020 is geplaatst. De aanvraag doet u achteraf, maar wel binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
 • U krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning.
 • U laat de maatregelen uitvoeren door een bedrijf. U doet het dus niet zelf.
 • U mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.
 • Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van RVO.

Subsidie bedragen per m² isolatie

Het RVO verstrekt de subsidie voor de isolatie op basis van m². Tevens is er voor de diverse soorten isolatie ook een ander bedrag gekoppeld aan de subsidie voor isolatie. In onderstaande tabel hebben we deze voor u opgesomd. Er is ook een maximum aan de subsidie.

 
MaatregelSubsidie per m2 (in euro’s)Minimale oppervlakte (in m2)Maximale subsidie bereikt bij (in m2)
Spouwmuurisolatie€ 815 m2170 m2
Dakisolatie€ 2025 m2200 m2
Vloer zolder isoleren€ 525 m2130 m2
Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant)€ 2515 m2170 m2
Vloerisolatie€ 725 m2130 m2
Bodemisolatie€ 425 m2130 m2
Isolatieglas€ 35 (HR++) of € 100 (triple glas met isolerend kozijn)10 m245 m2
Kozijnpanelen€ 15 of € 75 (afhankelijk van isolatiewaarde)  
Isolerende deur€ 35 of € 100 (afhankelijk van isolatiewaarde)  

Waar vraag je de subsidie aan?

U kunt de subsidie aanvragen op RVO.nl. Bekijk voordat u de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. U vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. U moet de aanvraag doen binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.

Vraag eenvoudig een gratis adviesgesprek aan

Wilt u graag uw woning isoleren? Welke isolatie moet u nemen en is daar een subsidie voor? Wij helpen u graag met een vrijblijvend adviesgesprek. Vraag nu een GRATIS isolatiecheck aan en ontdek waar u het meeste op kunt besparen!